Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Educació per àmplia majoria

[pureHTML]

Hi ha lleis (no només les constitucions, els estatuts o els sistemes electorals) que més enllà que tinguin caràcter orgànic o que no, és bo i convenient que comptin amb el suport d'una àmplia majoria parlamentària. És evident, en el cas d'una Llei d'Educació, com que acaba de veure la llum al Parlament de Catalunya.[/p]

Des del curs vinent, el sistema d'educació pública de país, estarà regit per una norma avalada per les dues polítiques forces majoritàries (62,97% del Parlament) i que té igualment el suport de la tercera força. En total, el 78,53% dels representants del poble de Catalunya han votat favorablement la llei. És la primera vegada a Espanya que una llei d'educació neix amb una esperança de vida superior a la del govern de torn, perquè no s'ha fet amb l'estricta majoria aritmètica del govern sobre l'oposició. Fins i tot, com és sabut, en aquest cas una part del govern -el tercer soci de l'executiu català, ICV- ha mantingut la seva discrepància amb postulats molt rellevants de la llei i hi ha votat en contra.[/p]

La novetat d'una llei d'educació aprovada per ampli consens no és una simple curiositat històrica. Aquest és un país on massa sovint la meitat que tenia el poder ha volgut imposar un model educatiu sobre l'altra meitat. Com sabem, per el estudis i informes sobre la salut del nostre nivell educatiu, aquest és un luxe que no ens hauríem de permetre mai més.[/p]

El temps dirà si la nova llei és un instrument útil o no ho és per a millorar el nivell i la qualitat del nostre sistema d'educació pública (el temps i els diners del nou finançament que està per arribar encara), però d'entrada, el suport majoritari de les forces parlamentàries catalanes a aquest text te un avantatge addicional: fa d'escut polític davant alguns sectors de l'opinió pública conservadora espanyola que hi veuen una nova excusa per atiar el foc de l'anticatalanisme. És significatiu comprovar quines són les capçaleres de premsa escrita publicades a Madrid que avui aposten per tirar-se les mans al cap amb interpretacions esbiaixades del que recull la llei en matèria lingüística:[/p]

El Mundo: Cataluña consuma la secesión lingüística con su ley educativa[/p]

ABC: La alianza de PSC i CiU destierra el castellano de las aulas de Catalunya [/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.