Profile Image

Dídac Boza

Periodista

“Hay que arreglar lo de Catalunya”

[pureHTML] [p] [/p][p] El traspàs de Rodalies està desbloquejat. Les infraestructures catalanes avancen. El ministre de Foment cau amb molta més gràcia a Catalunya que no pas la seva antecessora, Magdalena Álvarez. Davant càmeres i micròfons, tot ha anat raonablement bé en durant la visita del ministre de Foment, José Blanco, a Barcelona, la primera que fa el nou titular del departament a una comunitat autònoma.  Però, com hauran anat les coses de portes en dins? Anem a pams…

Rodalies:
Sembla que Montilla i Blanco van pactar no només calendaris sinó també diners, pel que fa a Renfe Rodalies. L'Estat passaria a la Generalitat tots els diners que Renfe té previst destinar a les línies de rodalies catalanes, tant per a la maquinària com al personal. L'horitzó, encara que no l'únic, podria ser que un operador públic català potent, depenent de la Generalitat acabés posant servei i fins i tot marca al transport ferroviari de passatgers en els grans nuclis metropolitans de Catalunya.

Política:
La càrrega política de la visita de Blanco a Catalunya és evident tractant-se del vicesecretari general del PSOE, donades les difícils relacions dels darrers temps (“deteriorades”, ha dit el president Montilla aquesta setmana) entre el carrer Nicaragua de Barcelona i el carrer Ferraz de Madrid. A Nicaragua, Blanco, es va tancar ahir amb el 'nucli dur' de la direcció socialista catalana. José Zaragoza, Miquel Iceta, Manuela de Madre, van fer el repàs de greuges al número dos del PSOE i aquest va demanar la màxima implicació dels socialistes catalans en la propera batalla electoral de les europees.

El PSOE està preocupat per unes eleccions europees que, a més de no motivar gaire la ciutadania, suposen el risc d'un avantatge electoral del PP com a 'vot de càstic per la crisi'. Madrid voldria un bany de masses de Zapatero a Catalunya, a l'estil clàssic dels 'santsjordis' de tota la vida. Complicat i difícil. No són temps  d'alegries ni la societat catalana sembla estar per molts homenatges. El PSC ho sap i li ha fet saber a Blanco.

“Fets i no paraules”, era la bandera de José Montilla en les eleccions autonòmiques de novembre 2006. L'eslògan serveix ara al president de la Generalitat com a tarja de visita cada cop que parla amb el Govern central. Els fets reals semblen haver començat pel ministeri de Foment i ja està bé, però Blanco s'ha endut a Madrid un missatge que va més enllà de Rodalies: “Hay que arreglar lo de Catalunya”[/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.