Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Humiliacions en democràcia, no

[pureHTML] [p] [/p][p]“Humiliat davant Déu, dempeus sobre la terra basca, en record dels avantpassats, sota l'arbre de Gernika, davant els representants del poble, juro exercir fidelment el meu mandat”. La frase té tota la solemnitat que requereix una presa de possessió, té tot el valor històric d'haver estat pronunciada per primera cop pel lehendakari  José Antonio Aguirre l'any 1936. L'expressió “Humiliat davant Déu” pot  respondre a una tradició religiosa que mereix tots els respectes però és una anomalia absoluta quan qui la pronuncia en un acte oficial en és un responsable polític en democràcia, votat pels representants que ha escollit el poble.

Aquest dijous, quan arribi el moment de la seva presa de possessió, Patxi López pensa corregir el fet anòmal. Publica la premsa basca que el nou lehendakari podria  substituir la humiliació i la referència catòlica per l'expressió “humilment”. Seguim en el territori dels símbols que no resolen la crisi, ni la violència d'ETA ni la grip nova, però que tenen la seva importància en política. Perquè en democràcia el concepte 'humiliació' no hi té cap cabuda (ni per als representants públics ni per a a la ciutadania en general). 'Humilitat' és valor que es cultiva més aviat poc en la política i no està de més recordar-ho en el moment d'assumir una responsabilitat tant important com la de presidir el Govern d'Euskadi.

La humilitat és un concepte especialment aplicable a la política basca en aquests moments. Per a Patxi López perquè, tot i la indiscutible legitimitat del seu govern, ell sap que haurà de guanyar-se a pols el seu mandat i demostrar que vol realment governar per a tot Euskadi i evitar les divisions entre nacionalistes i no nacionalistes. Per a Ibarretxe i el PNB perquè el pas per l'oposició és un bany d'humilitat a vegades necessari, que serveix per recordar de tant en tant als polítics que no són el centre de l'univers ni els propietaris de la pàtria.

Que deixin les humiliacions per a la intimitat de les Esglésies i que apliquin humilitat a la vida pública i democràtica. [/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.