Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Montilla – Chaves: Comença el desglaç?

[pureHTML] [p] [/p][p]Ja veurem. Poques hores abans de la reunió d'avui al Palau de la plaça Sant Jaume, el president Montilla, amb paraules molt mesurades com és el seu costum, ha advertit “que ningú no esperi” avui mateix “un acord sobre el traspàs de rodalies o sobre el finançament. En tot cas, diu el president de la Generalitat, la reunió amb Manuel Chaves pot signficar “un punt d'inflexió en les relacions entre els governs de Catalunya i d'Espanya”.[/p][p]Si apliquem el clàssic de Mayra Gómez-Kemp, “hasta aquí puedo leer”. Les declaracions públiques de José Montilla són el mínim necessari per preparar un bon clima que desbloquegi els temes pendents, però el debat entre les dues parts és seriós i les conseqüències polítiques d'un desacord serien greus per a les dues parts. El propi PSC ha advertit que en cas de no resoldre's satisfactòriament els temes de Catalunya “perilla l'estabilitat dels governs català i central”. És l'altra cara de la mateixa moneda. La màquina de la pressió màxima per a que Madrid reaccioni s'ha posat en marxa.[/p][p]Montilla s'ha encarregat en les últimes setmanes d'ensenyar les cartes catalanes als nous membres del Govern Zapatero:[/p]

  • Catalunya només acceptarà un bon acord de finançament que s'ajusti a les previsions de l'Estatut.
  • [p]No són discutibles els traspassos de competències que estableix la Llei catalana, aprovada pel Congrés dels Diputats i refrendada pel poble de Catalunya.[/p]
  • [p]La Generalitat no renuncia a tenir un paper principal en el nou model de gestió d'una infraestructura tant estratègica com l'aeroport d'El Prat. [/p]
  • [p]Una sentència negativa o restrictiva del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut no seria admesa per la societat catalana, venint d'un tribunal molt tocat pel que fa a la seva credibilitat i legitimitat.[/p]

[p]Teòricament, a Madrid són conscients de tot això. El propi José Luis Rodríguez Zapatero, en la reunió del Comitè Federal del PSOE, el passat cap de setmana, semblava donar algun símptoma públic -el primer en molts mesos- de tornar a girar la mirada cap a Catalunya. Però la paraula de Zapatero porta molt de temps devaluada per incompliments i inconcrecions. Montilla, conseqüent amb el que va ser el seu lema electoral l'any 2006, vol fets i no paraules. Entrem en els dies decisius. [/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.