Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Carod, Puigcercòs i l’estabilitat

[pureHTML] [p] [/p][p]No és una retirada. No és ben bé una derrota de Josep-Lluís Carod Rovira en el seu pols intern amb Joan Puigcercós. El vicepresident del Govern català deuria saber de feia temps, i sobretot des de l'últim congrés d'ERC, ara fa un any, que en cas de presentar batalla oberta per a l'elecció de candidat les seves possibilitats eren incertes. Ell i tothom sap que s'hauria sotmès el partit a una tensió interna que, molt probablement, l'electorat hauria castigat a les urnes. Les enquestes no auguren precisament un creixement d'ERC, sinó més aviat el contrari, i la batalla pel lideratge hauria acabat de complicar les coses.

El que hi ha hagut, de forma molt evident, és un pacte. Carod fa el gest generós de renunciar a ser cap de llista, i amb això, per molt que les seves possibilitats de guanyar el pols fossin poques, aplana el camí de Puigcercòs i dóna estabilitat a Esquerra. A canvi, a Carod se li garanteix mantenir-se en la primera línia política i el sector dels seus partidaris podrà accedir a la direcció del partit, fins ara copada exclusivament pels homes i les dones de Puigcercós.

Explica aquest divendres Lluís Mauri, a El Periódico, com s'ha arribat a l'acord de pau escenificat a l'Auditori: Ernest Benach, per part de Carod, i Xavier Vendrell, del costat de Puigcercòs, han estat acostant posicions i propiciant trobades regulars entre els dos líders enfrontats.

Un i altre han jugat les seves cartes durant tots aquests mesos: Puigcercós mantenint fins ara tancada la porta de la direcció als partidaris de Carod, i el vicepresident del Govern mantenint fins ara oberta la possibilitat de lluitar pel cartell electoral.

Ara, canviant l'actitud de tots dos, les dues parts surten guanyant. El lideratge de Puigcercòs es reforça en moments especialment delicats, on a dins d'ERC no falten sectors com el d'Uriel Bertran, disposats a convertir el partit en un polvorí davant les dificultats del finançament i les amenaces sobre l'Estatut.[/p][p]Si l'acord de pau Carod-Puigcercòs dóna estabilitat a ERC, és obvi que també en guanya el govern que presideix José Montilla. En canvi es refreden les esperances d'aquells que, des de CiU, estiguessin desitjant una explosió de lideratges a dins d'Esquerra que pogués fer saltar pels aires el Tripartit.

La pau de l'Auditori és més tàctica que sincera, però sens dubte és l'opció més intel·ligent. [/p] [/pureHTML]

0 thoughts on “Carod, Puigcercòs i l’estabilitat

  1. Molt encertat, Dídac, molt encertat. Ara, a veure que passa després de les properes eleccions al Parlament de Catalunya (le europeees no crec que modifiquin res de res).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.