Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Carme-Laura Gil i les creus de ‘catalanitat’

[pureHTML] Polèmica d'aquests dies de Passió -fluixos, com és tradicional, en noticies de grans titulars- ha estat la que s'ha desfermat per les crítiques de la diputada de CiU, Carme-Laura Gil, exconsellera d'Educació, qui ha mostrat el seu desacord amb la concessió de la creu de Sant Jordi que atorga la Generalitat a l'escriptora catalana Ana Maria Matute. Quin Govern distingiria amb la “creu de Sant Jordi” una escriptora, per molt esplèndida escriptora que sigui, que només ha escrit en llengua castellana les seves magnífiques obres, que és acadèmica de la Real Academia Española i que pertany, amb mèrit indiscutible, a la literatura espanyola?”, es preguntava la il·lustre diputada en el seu bloc el passat Dijous Sant. [p]Abans d'entrar en qualsevol consideració sobre els arguments de l'exconsellera (tant respectables com a evidentment excloents) fem un petit exercici de documentació. [/p][p]Heus aquí algunes de les creus de Sant Jordi atorgades durant les tres últimes dècades:[/p][p]Membres de la Real Academia Española:[/p]

 • José Manuel Blecua (1983)
 • Fernando Lázaro Carreter (1983)

[p]Escriptors catalans en llengua castellana:[/p]

 • Carles Barral (1983)
 • José Agustín Goytisolo (1985)
 • Manuel Vázquez Montalbán (1985)

[p]Personalitats de la cultura, les arts i els mitjans de comunicació espanyols:[/p]

 • Horacio Sáenz Guerrero (1987)
 • Jorge Semprún (1995)
 • Antonio Fraguas “Forges” (1998)
 • Luis del Olmo (1998)
 • Antonio Gades (1999)

[p]Polítics espanyols:[/p]

 • Enrique Fuentes Quintana (1990)
 • José Maria Mendiluce (1996)
 • Miguel Herrero y Rodríguez de Miñón (2000)

[p]Exèrcit:[/p]

 • Sabino Fernández Campo, general i excap de la Casa del Rei (1988)

[p]La pròpia Carme-Laura Gil, reprodueix en el seu post el Decret de l'any 1981 que instituïa la distinció de la Creu de Sant Jordi per part del Govern de la Generalitat, destinat a qui “pels seus mèrits hagi prestat serveis destacats a Catalunya en defensa de la seva identitat o, més generalment, en el pla cívic i cultural”. [/p][p]És evident que l'exconsellera, fent ús de la seva llibertat de criteri i d'expressió, prefereix quedar-se només amb la primera part de la cita corresponent al decret en qüestió (“serveis destacats a Catalunya en defensa de la seva identitat”). És la part de la frase que en el seu post apareix destacat amb lletra negreta. El valor “cívic i cultural” al qual es refereix també el Decret 457 de l'any 1981 no semblarien motius suficients, segons Carme-Laura Gil, per concedir a l'escriptora barcelonina la distinció cultural i cívica del Govern de la Generalitat. També queda clar que els governs de Jordi Pujol (dels quals ella en va formar part en l'última etapa) no van aplicar el criteri restrictiu que sembla defensar ara la diputada de CiU.[/p][p]Considera l'exconsellera Gil que la defensa de la llengua i la cultura catalanes, -obligacions lògiques del Govern de la Generalitat- són incompatibles amb el reconeixement d'expressions cíviques i culturals fetes en llengua no catalana? Per què?[/p] [/pureHTML]

0 thoughts on “Carme-Laura Gil i les creus de ‘catalanitat’

 1. S’ha fet algún reconeixement d’aquesta importància com és la Creu de St.Jordi a alguna personalitat castellana que escrivís sols en català a Espanya?Crec que no.Potser sería demanar el que no existeix o no entra dins de la mentalitat castellana.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.