Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Llegint el nou Govern Zapatero entre línies

[pureHTML] [p]Els titulars de premsa són un bon termòmetre per mesurar el rastre que deixen les remodelacions de govern.  Mirem què diuen aquest dimecres algunes de les capçaleres de la premsa, llunyanes o properes a l'Executiu i a Rodríguez Zapatero.

El diari que més ens posa en la pista és El Mundo, amb una de les acostumades portades interpretatives de Pedro J.: “Zapatero descarta el pacto de Estado y forma un Gobierno de confrontación”. ABC va molt més a la lletra gruixuda: “Un Gobierno con carné”. Des d'una altra òptica editorial, El Periódico de Catalunya també en la càrrega política i ideològica que té la nova composició del Govern: “Zapatero buida el PSOE per trampejar la crisi”.

Si el president del Govern volia donar un missatge polític al seu propi electorat podríem dir: “Primera prova superada”. Així queda ben palès per la clara lectura que fan d'aquesta remodelació els diaris de la dreta principalment.

Que el missatge del nou Govern estigui clar ja és tot un valor, especialment després de la inexplicable aparició filtrada de la crisi de govern. Ara bé, aprovat el primer exame,  Zapatero, els seus tres vicepresidents i els 14 ministres restants s'enfronten a un curs força dens i a unes assignatures molt dures.[/p][p]
ALGUNS APUNTS SOBRE EL NOU GOVERN[/p][p]Manuel Chaves. Serà home clau en les relacions amb Catalunya. Com a president d'Andalusia va impulsar un Estatut molt semblant al català i una negociació bilateral amb l'Estat que ha acabat amb el reconeixement del deute històric amb la Junta. Coherent amb aquestes actuacions seves ben recents, ara hauria de desencallar el ditxós finançament i els traspassos pendents. La història del socialisme espanyol des de la transició s'ha basat en bona part en un pacte entre els dos grans pesos pesants de la rosa i el puny: el PSC i el PSOE andalús. Chaves fa molts anys que és interlocutor dels socialistes catalans des del PSOE, ara veurem com van les coses essent l'interlocutor des del Govern central.

Elena Salgado. Diuen que, cansaments a banda, un dels problemes de Pedro Solbes al Govern és que la seva ortodòxia xocava amb els compromisos de despesa social assumits per Zapatero. Salgado serà ara l'encarregada d'aplicar la política de despesa pública prevista pel Govern i incrementada pels plans de lluita contra la crisi. Sembla que l'ortodòxia quedarà ara en un segon pla.

José Blanco. És el contraatac de Zapatero a la pèrdua del Govern a la Xunta de Galicia per part dels socialistes. Com a ministre de Foment i al mateix temps número 2 del PSOE, Blanco intentarà treure millor profit polític que Magdalena Álvarez a l'esforç inversor que està fent l'Estat en matèria d'Infraestructures. Fer-ho millor que Álvarez, en termes d'imatge i comunicació, no li resultarà difícil.

Ángeles González-Sinde. Ja ho veurem. El seu nomenament és una picada d'ulls molt evident al sector de les indústries culturals i especialment les audiovisuals. Crida l'atenció la hostilitat extrema amb què l'han rebut en sectors que passen per ser els portaveus dels internautes.  D'aquest tema concret, com que hi ha molt a parlar, i ens hi dedicarem en un altre post. [/p] [/pureHTML]

0 thoughts on “Llegint el nou Govern Zapatero entre línies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.