Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Mossos, periodistes, estudiants, Interior…

[pureHTML] El Col·legi de Periodistes de Catalunya ha convocat per aquest divendres davant el Palau de la Generalitat una concentració de protesta per les darreres càrregues d'efectius antiavalots de Mossos d'Esquadra. Crida l'atenció, per poc usual, que professionals de la informació facin manifestacions de protesta contra el poder polític. Normalment la relació amor/odi entre periodisme i polítics acostuma a estar plena de tensions, però és del tot excepcional que arribi a la pancarta al carrer. Clar que tampoc no és gens usual en un sistema democràtic com el nostre, que els periodistes o ciutadans aliens als aldarulls  rebin cops de porra per part de la Policia.

En tot el que hem viscut aquests dies (desallotjament d'estudiants tancats, nous intents d'ocupació, interrupcions del trànsit per part de manifestats, càrregues policials segons algunes versions “indiscriminades” i la resposta dels responsables policials i polítics d'interior) es fan evidents un grapat de disfuncions o aspectes mal resolts.  Intentarem fer-ne un resum:

1 – Ha mancat sempre i segueix mancant informació real i entenedora sobre els pros i els contres de l'Espai Europeu d'Educació Superior, l'anomenat Pla de Bolonya. Els estudiants reclamen beques i condicions d'igualtat en el nou marc europeu i la resposta de les administracions davant d'aquestes demandes no es percep com a suficient

2 – Un error de ple és haver permès durant quatre mesos l'ocupació d'instal·lacions universitàries, per acabar finalment demanant un desallotjament que s'hauria d'haver fet des del primer moment.

3 – A Barcelona, com a altres grans capitals europees, hi ha grups radicals enquadrats en això que se'n diu antisistema que no dubten a afegir-se a la “festa” qualsevol manifestació on hi ha joves per provocar incidents.

4 – Es percep malestar entre els Mossos i els mitjans. Alguns parlen de “campanya de linxament “ del cos de la policia catalana per part d'alguns mitjans. Cert és que els casos molt concrets d'abús policial que hem conegut en els darrers temps han contribuït a aquesta sensació, però també es cert que globalment el desplegament dels Mossos d'Esquadra, en ple funcionament ja a tot Catalunya ha estat evidentment positiu i això ho diuen en públic i en privat alcaldes de ciutats importants que van veure com s'havia deteriorat la gestió de la seguretat ciutadana especialment en els darrers anys de la Policia Nacional.

5 – És evident que cal corregir comportaments i protocols d'actuació en un cos de policia jove com és el de Mossos d'Esquadra

6 – Finalment, resulta inevitable intuir un cert grau d'incomoditat en aquesta mena de situacions entre els responsables polítics del Departament d'Interior, i molt especialment entre els quadres de força política a la qual pertanyen, Iniciativa per Catalunya-Verds. Governar també vol dir treure la policia al carrer quan cal. [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.