Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Andalusia i Catalunya

[pureHTML] [p]Era previsible. Amb la negociació del finançament encallada, el declaròdrom polític català ha viscut un allau de manifestacions en les últimes hores. La majoria d'opinions han estat per considerar un “greuge comparatiu” i pràcticament un atac el fet que s'hagi tancat l'acord entre la Junta d'Andalusia i l'Administració central per resoldre el deute històric de l'Estat amb la comunitat andalusa. El discurs de la confrontació -a vegades molt fàcil d'aplicar i d'estendre-, una vegada més.[/p][p]No està gens clar que aquesta sigui la reacció al pacte del deute històric andalús que més convingui a Catalunya i als partits catalans ni la lectura més ajustada sobre la situació.[/p][p]Si el debat entre la Generalitat i el Govern central està encallat en les xifres del finançament és perquè el Govern català no ha volgut signar un acord que considera insuficient. Si per fos pel ministre Pedro Solbes o per la Moncloa (el temps dirà si canvien les coses amb un canvi de ministre) la foto del pacte del finançament català s'hagués pogut fer fa moltes setmanes.[/p][p]Mirem'ho, a més a més d'una altra manera. Amb un PSOE tant atemorit pel discurs del PP que ja ha demostrat en determinades ocasions que pot obrir si cal el debat de la confrontació entre territoris, haver resolt el vell litigi amb Andalusia, després de 27 anys, pot resultar un cert alliberament i podria facilitar les coses. Quan arribi l'acord amb Catalunya, ningú no podrà utilitzar ja el discurs del greuge comparatiu pel deute històric andalús.[/p][p]Fomentar la confrontació identitària i territorial és una de les contribucions més nefastes que es poden fer a la convivència. Ho feia el franquisme i per desgràcia, a vegades, es fa en democràcia. Catalunya ha sabut situar sempre la convivència per damunt de tot això. No sembla gaire aconsellable trencar aquesta llarga tradició catalana. [/p] [/pureHTML]

0 thoughts on “Andalusia i Catalunya

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.