Profile Image

Dídac Boza

Periodista

La crisi, de peus a terra

[pureHTML] [p]Si començàvem la setmana en aquest bloc posant de manifest com la manca de sinceritat domina els discursos públics en la política, també serà bo que ens detinguem en una excepció, molt visible aquests dies, en aquesta tònica general. El protagonista és el president de la Generalitat, José Montilla.[/p][p]El discurs que dimarts passat va fer el cap del Govern en un acte davant empresaris contenia missatges bastant clars, que poden agradar més o poden agradar menys com passa sovint quan hom parla tocant de peus a terra.[/p][p]Instar públicament al president del Govern central, a fer canvis estructurals en la política econòmica per lluitar contra la crisi és, entre d'altres coses, formular el posicionament real del PSC -no el de les declaracions públiques- sobre com s'està gestionant la crisi des de Madrid i sobre el funcionament del primer any de govern Zapatero. Montilla ho va fer, no només perquè aquesta és la seva visió de la jugada, sinó també perquè en aquests mesos està personalment en contacte permanent amb empresaris catalans i sap el que pensen i els problemes que tenen per rebre l'efecte de les múltiples mesures anunciades pel Consell de Ministres.[/p][p]Esmenar la plana a Zapatero pot semblar, en aquests moments relativament fàcil, però Montilla fa prendre més risc, quan llançava alguns altres missatges en la mateixa conferència. Per començar, una aposta per la moderació salarial (o congelació segons s'entén en l'àmbit de la funció pública). Aquesta al·lusió del president no ha agradat gens ni als sindicats ni als seus socis de govern, cosa que -amb tota probabilitat- el president de la Generalitat ja preveia abans de pronunciar les seves paraules al Cercle Financer de La Caixa. Un exemple molt clar d'aquests dies és la situació de SEAT. Els sindicats no es posen d'acord en l'estratègia quan se suposa que Volkswagen ha de decidir a on fabrica el seu nou model Audi Q3. Com ha dit algú, es corre el risc de mantenir el 100% de res per no acceptar a rebaixar al 90% d'alguna cosa.[/p][p]Els temps són durs, molt durs, i el camí de pujada l'ha de fer tothom… empresaris, treballadors i també polítics. Evidentment, del que no es tracta -això també ho deu tenir clar el president Montilla- és que s'extrenyin el cinturó treballadors mileuristes o que tenen salaris mensuals de 700 o 800 euros. [/p][p]En tot cas, pel que fa als polítics el repte és assumir risc. Montilla ho està fent des dels primers símptomes d'aquesta crisi. Va ser ell, quan Zapatero encara dissimulava, un dels primers responsables polítics en advertir que el que venia no era una conjuntura de quatre dies.[/p][p]L'assumpció conscient del risc no és gaire freqüent en la política. El temps i les circumstàncies dels propers dos anys dirà com ho valoren els ciutadans.[/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.