Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Alerta mediterrània

[pureHTML] [p]No és bo l'alarmisme però encara són pitjors la indiferència, la inacció o la irresponsabilitat. Acabem de saber que l'últim estudi que s'ha publicat sobre els efectes del canvi climàtic a la mar Mediterrània presenta un escenari preocupant: al llarg d'aquest segle, el nivell del mar a les nostres costes pot haver pujat fins a 61 centímetres.

Per si algú pretenia refugiar-se en la idea que això del canvi climàtic no li toca de prop, aquest estudi pot ajudar força a tocar de peus a terra. Només cal imaginar llocs i espais del nostre litoral que alguna vegada hem visitat o dels quals hem gaudit: les platges de Sitges, Calella de la Costa, Palamós, Palafrugell, envaïts en bona part per l'aigua de mar, amb un fons marí biològicament emprobrit i amb un paisatge litoral més àrid que el que tenim ara pels efectes de la salinització.[/p][p] [/p][p]Naturalment evitar o mitigar aquesta dramàtica perspectiva no depèn només del comportament d'un territori, ni d'un govern autonòmic, ni de dos, ni de la política de tot un Estat o de tota la Unió Europea. Si tenim un problema global aquest és el del canvi climàtic i no hi ha actuació possible que no passi per l'impuls coordinat de tots els països del món començant pels principals productors de gasos amb efecte hivernacle.

Les expectatives sobre el nou president nord-americà Barack Obama són moltes. Potser fins i tot excessives. Però és comprensible que sigui així perquè els científics insisteixen en que el problema és real i urgent i perquè venim d'uns quants anys -especialment els darrers- del negacionisme o cinisme ambiental liderat per George W. Bush i corejats de manera entusiasta i entregada per dirigents com José Maria Aznar. [/p] [/pureHTML]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.