Profile Image

Dídac Boza

Periodista

País Basc, Justícia i sentit comú

[pureHTML] Finalment, ni el lehendakari, Juan José Ibarretxe, ni el líder basc de l'oposició i candidat socialista a lehendakari, Patxi López, seran jutjats per mantenir reunions polítiques amb els dirigents de l'esquerra abertzale. Més enllà de tractar-se d'una resolució que té tota la solidesa que correspon al Tribunal Superior de Justícia del País Basc, la decisió significa -diguem-ho clar- que s'ha imposat el sentit comú. Ja sé que Justícia i sentit comú haurien d'anar sempre en parella però, no cal que recordem ara episodis i situacions en les quals no ha estat així o, si més no, no als ulls d'amplis sectors de la ciutadania.

Qui hauria pogut explicar raonablement en l'Europa democràtica que un president de govern i el cap de l'oposició, amb tota la legitimitat política que reben a partir de les urnes, s'enfrontessin a possibles penes de presó o d'inhabilitació per mantenir contactes polítics. És veritat que Batasuna i altres marques de l'esquerra abertzale estan il·legalitzades perquè han dinamitat la seva possible legitimitat, col·laborant o callant davant el terrorisme d'ETA. Però una cosa són les responsabilitats que pugui tenir el senyor Arnaldo Otegi per no tenir la capacitat, la valentia o la voluntat de desenganxar-se dels violents i una altra que als representants màxims de les dues primeres forces polítiques basques no puguin complir amb la seva obligació moral i social d'explorar al màxim les possibilitats d'un final definitiu del terrorisme etarra.

A part d'una victòria del sentit comú, la suspensió del judici té, de pas, un altre avantatge que no és pas menor. Ningú podrà utilitzar políticament un processament que hauria estat esperpèntic. No ho podran fer els sectors de l'acusació popular que havien provocat la causa, ni ho podran fer mitjans i sectors més o menys afins al Partit Popular que ja apuntaven maneres. Significativament aquest dilluns mateix, només saber-se la notícia de la suspensió del judici, un conegut comentarista televisiu, que fa alguns anys va ser cap de comunicació i portaveu del govern Aznar, s'exclamava “de com la fiscalia general de l'Estat no ha actuat en aquest cas”.

Tampoc no podran utilitzar-ho de forma victimista (i ha quedat molt clar que ho pretenien) el candidat Ibarretxe i el seu partit, el PNB. Ni ho farà l'esquerra abertzale (en qualsevol de les seves marques o formes, suposant que aconsegueixin colar-ne alguna per a les eleccions basques del dia 1 de març).

No descarto que el propi Patxi López tingués hagués pogut tenir alguna temptació victimista també, però la veritat és que la maquinària comunicativa del nacionalisme basc governant ja s'hauria encarregat de tapar l'ombra del candidat socialista tant com fos possible. “Tothom sap que aquí el perseguit és el lehendakari i és a ell a qui cal donar tot el suport”, deuria ser la lògica dels estrategues d'Ibarretxe.

Sense judici esperpèntic, les properes eleccions basques seran una mica més “normals”. El partit es juga el primer de març i el resultat -diuen- es presenta molt obert. [/pureHTML]

0 thoughts on “País Basc, Justícia i sentit comú

  1. frases de sentido comung de les radios espanyoles quan treballava a castro urdiales, SOC TRADUCTORA D’ALEMAN parlo frances angles i italia,I EN UN BANC DE BARCELONA NO M’HAN DONAT FEINA PERQ7UE NO SE ATALA els assesors de lacope deien que aixó passsa perque els nazionalistes catalans no tenen sentido comung. … NO PODEM DONAR LA CUSTODIA DEL NEN A LA MARE PERQUE HA ANAT A TREBALLAR A LLEIDA I ALLA L’HI PROHIBIRAN PARLAR EN ESPAÑOL. I AIXÍ UNA PILA CADA DIA,

  2. Al País Basc el que cal és menys frontisme i més ponts entre nacionalistes i no nacionalistes. Jo sóc dels que pensen (com ho diuen la major part d’enquestats a Euskadi) que la millor fórmula de govern seria PNB + PSE o PSE + PNB (segons qui tingui la majoria simple a les eleccions). Aquest judici era un circ i és bo que s’hagi suspès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.