Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Sistema federal ‘de facto’

A vegades -tot s’ha de dir- la política té damunt la taula qüestions molt importants per a la vida quotidiana dels ciutadans encara que aquests vegin de molt lluny les discussions dels polítics. Un exemple clar és finançament autonòmic, és a dir els recursos del Govern de Catalunya per prestar els serveis a 7,3 milions des ciutadans. No és qualsevol cosa. Va molt més enllà dels tacticismes o les estratègies d’un o altre partit.

Està per veure -ho sabrem en les properes setmanes- a quin port arriben les negociacions entre el govern de Catalunya i l’executiu central sobre el famós finançament (famós mediàticament perquè la gent del carrer ni en parla ni sembla preocupar-se’n gaire).

Tot i la manca de concrecions i de xifres sí que hi ha un fet clar i que no té una importància menor, precisament. La proposta de model que ha fet el govern de l’Estat redueix el pes de l’administració central en la gestió pressupostària. Per primer cop es planteja una reducció radical del nivell de dependència financera de les comunitats autònomes.

Si s’aplica la nova fórmula que ha avalat el president del Govern d’Espanya, José Luis Rodríguez Zapatero, les autonomies només dependran en un 10 per cent dels recursos que obtinguin de l’Administració central. Dit en temes col·loquials: els governs autonòmics seran més amos d’ells mateixos i dels seus propis diners. Més autonomia financera, més corresponsabilitat fiscal i més responsabilitat davant dels ciutadans als quals han de servir.

Estem, de facto, en ple procés constituent d’un sistema federal encara que la Constitució que el fa possible, no s’hi refereixi d’aquesta manera. Probablement algun any no massa llunyà, hi haurà la possibilitat d’un acord polític per posar la Constitució al dia però el cas és que d’aquí unes quantes dècades, quan els historiadors analitzin aquesta etapa, no podran anomenar-ho de cap altra manera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.