Profile Image

Dídac Boza

Periodista

No col·laborar amb el “Mal”

Aquest diumenge la jerarquia de l’Església catòlica espanyola ho torna a fer. Reuneix desenes de milers de persones a la plaça Colón de Madrid en un acte que en diuen “religiós” i “no polític”, en homenatge a “la família”. En el fons, més implícita o explícitament una demostració de rebuig a seguir avançant en el camí de la laicitat, els drets de ciutadania i la llibertat religiosa,  conceptes que xoquen directament amb els interessos dels que manen a l’Església catòlica.  Res que no haguem vist, per part dels bisbes, en aquests darrers cinc anys des que el PP va perdre les eleccions de 2004.

A vegades, les raons surten directament de l’epidermis. A mi em passa, ho reconec, amb la jerarquia de l’Església catòlica. Un dels seus caps més visibles, el bisbe Antonio Cañizares (Primat d’Espanya i prefecte de la Congregació per al Culte Diví i Disciplina dels Sacraments), és tot un filó. Ha dit aquest senyor, en declaracions prèvies a la celebració eclesiàstica d’aquest diumenge que “no es pot col·laborar amb el Mal”. El bisbe es referia en concret a aquells que no objecten contra la assignatura d’Educació per a la Ciutadania. Naturalment, les meves raons són del to oposades a la del bisbe, però em declaro totalment d’acord amb la frase. És més, afirmo que més enllà de no col·laborar-hi, el “Mal” se l’ha de combatre.

És una de les raons que personalment em va dur, el dia 2 de juliol de 2005 a prendre un avió que em portés a Madrid per unes poques hores, a la mateixa plaça Colón on setmanes abans s’havia manifestat (en un acte totalment politic, i acompanyats per polítics del PP, per cert) els bisbes Cañizares, Rouco, etc… Ells hi havien estat per rebutjar el reconeixement d’un dret, el del matrimoni per a persones del mateix sexe, que ha situat aquest país en entre els més avançats en llibertats individuals. Jo, per contra, hi anava per celebrar-ho i, a diferència dels senyors Rouco i Cañizares, per mostrar al carrer un cert orgull -perquè no dir-ho?- de viure a un dels països del món pioners en la eliminació dels motius de discriminació per raó d’orientació sexual i en la millora dels drets de ciutadania.

Pocs mesos després d’aquella manifestació al juliol de 2005 i de l’entrada en vigor de la reforma del Codi Civil, vaig tenir el mateix sentiment quan feia ús de la llei i contreia matrimoni al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona. Ho admeto: a més de l’alegria per una circumstància personal i privada, vaig tenir la sensació de posar un modest granet de sorra en l’avenç social i democràtic del país i en el combat del “Mal” . El mal d’aquells que pretenen, com havien fet sempre en el passat, imposar la seva “moral” per damunt de la llibertat de les persones.

“No es pot col·laborar amb el Mal”. Hi estic tant d’acord que sóc tot un entusiasta de marcar la creueta de la declaració de Renda destinada a “altres fins d’interès social“, que teòricament deixarien l’Església catòlica sense aprofitar-se gens del rendiment de la meva feina. Les entitats socials depenent de l’Església, com Càritas, tenen altres vies de finançament públic i aquestes sí que les trobo encertades.

Naturalment el senyor Cañizares i el seus companys no es queixen pel fet que després de la opció lliurament expressada pels ciutadans, l’Estat completi igualment el finançament de l’Església catòlica, en virtut d’un conveni amb el Vaticà que ve de la transició i que ja seria hora d’anar revisant.

“No es pot col·laborar amb el Mal”, ha dit el bisbe Cañizares. Quina llàstima que aquesta frase no l’hagi aplicat la jerarquia eclesiàstica espanyola durant la dictadura franquista!. Què lamentable que el mateix Papa Pius XII no ho tingués gens clar durant l’holocaust dels jueus en l’Europa sotmesa al terror nazi.

0 thoughts on “No col·laborar amb el “Mal”

  1. no se quen es mes opatetic el papa en pantalla per donar suport als bisbes de la cop0e o el papa predican als jueus per la franja de gaza menos mal quele papa de polonia dona un toc serios a les pallassades d’aquest patetisme nazi

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.