Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Finançament: ha començat el ball

Ha començat el ball. L’orquestra toca la música prevista: suggestiva per alguns dels convidats (Montilla, Chaves) i una mica modesta i estrident per a alguns altres (Touriño i altres presidents socialistes) Desprès estan aquell altre grup de convidats als quals, soni la música que soni, el ball no els agradarà perquè qui no els agrada és l’amfitrió (Aguirre i, en generals, els presidents de comunitats del PP). El cas és, segons les regles, hi ha ball per a tothom i la gala no ha fet més que començar.

Des de Moncloa avisen que no és previsible tancar totalment el nou model de finançament autonòmic fins allà pel mes de març. És un missatge destinat a les comunitats de president socialista que no són ni Catalunya ni Andalusia, ni a aquelles del PP més proclius a aixecar la bandera del greuge comparatiu. Podem aventurar que serà una mica abans del mes de març, perquè el dia 1 d’aquest mes hi ha eleccions a Galícia i el socialista Emilio Pérez Touriño, es juga el segon mandat com a president.

Encara que el model general es tanqui d’aquí un parell de mesos, sembla molt probable -a jutjar per indicis i declaracions- que Catalunya tingui un principi d’acord tancat en els propers dies. Aquesta setmana -si pot més discretament encara que aquest dissabte- Montilla-Castells tornaran a parlar amb Zapatero-Solbes. No tot està resolt, però Zapatero sap que Montilla només podrà subscriure un bon model per Catalunya i que, sense l’acord de Catalunya, no hi ha model de finançament viable. Ha estat així històricament, també quan es va pactar el model actual entre el govern català de CiU i el PP de José Maria Aznar.

Es diu en algunes pàgines de diari que Moncloa ha assumit una peça fonamental del model que defensa Catalunya per al finançament. No només que prevalgui el criteri de població sinó també que el sistema posi algun límit a la redistribució dels diners entre les comunitats menys dinàmiques (pensis en Extremadura, Galícia, Astúries, Castella-Lleó, etc). Raó de mes perquè José Luís Rodriguez Zapatero, que formalment no pot convocar més que un sol ball, necessiti deixar respirar una mica a les comunitats “menors”. Cal una mica de temps per explicar-los que, posant més diners al sistema, ningú no perdrà diners i tothom en rebrà més dels que rebia.

Després de tot això, el ball el ballarà tothom.

0 thoughts on “Finançament: ha començat el ball

  1. FEU ELQUE FEU ELS NYEGOS ES DEDIQUEN A BALLAR CANTAR I NO A TREBALLAR I CATALUNYA ELS HI HA DE PAGAR ELS VICIS

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.