Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Constitució, Roca i Tardà

Sis apunts a propòsit del 30è aniversari de la Constituciói de les declaracions que hem sentit i llegit en les últimes hores.

  1. És indubtable que la Constitució de 1978 ens ha donat un període de llibertat i democràcia estable com no havien conegut mai els nostres avantpassats. Ha permès també avançar en l’autogovern de Catalunya també fins a cotes que no s’havien aconseguit en els darrers tres segles.
  2. Té raó Miquel Roca quan diu -ho ha fet aquest cap de setmana en entrevista concedida a la XTVL i publicada per lamalla.cat– que una possible reforma de la Constitució sembla molt lluny de les preocupacions de la ciutadania en aquests moments. No és, en absolut, una prioritat.
  3. Amb tot, quan el CIS pregunta als ciutadans, aquests -després d’admetre que coneixen poc la Llei de lleis- es mostren en bona part favorables a una actualització de la norma constitucional.
  4. També és de calaix que el Partit Popular, peça imprescindible per a qualsevol reforma, no està per la tasca i que, com diu Roca, “si no hi ha garanties que el canvi seria a millor i no a pitjor“, és preferible no tocar la Carta Magna per ara.
  5. En resum, el debat sobre una reforma constitucional no està ara per ara en l’agenda política ni social. No està al carrer però això no vol dir que no hagi començat. El temps dirà si caldran quatre, vuit, o trenta anys mes perquè s’engegui un procés seriós i responsable per fer alguns canvis, com el del Senat, que seria molt positiu.
  6. El dia que s’obri el meló constitucional és molt possible que alguns sectors polítics vulguin reobrir debats com el de la forma d’Estat i la disjuntiva Monarquia/Republica. Si fos així, la causa republicana no pot per menys que considerar una estupidesa l’esbravada verbal protagonitzada aquest cap de setmana pel diputat Joan Tardà.

0 thoughts on “Constitució, Roca i Tardà

  1. La majories parlamentàries a Catalunya no semblen anar per on diu el comentari anterior. I al pas que va ERC no hi aniran ni en el quart mil·leni.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.