Profile Image

Dídac Boza

Periodista

20-N: Santiago Carrillo té raó

Controvertida, l’actuació del jutge Baltasar Garzón sobre els crims del franquisme. Com era d’esperar, com probablement ell mateix preveia, la seva iniciativa ha posat el focus d’atenció (amb una intensitat que no havia passat fins ara) en el repàs de comptes a un règim de repressió que es va acabar més per “jubilació” que no pas per derogació i per rendiment de comptes després de 40 anys d’abús de poder. Aquesta és la part clarament positiva del que ha fet Garzón. La part negativa és que s’ha hagut d’inhibir perquè, com segurament ell mateix sabia, el camí judicial per a passar comptes, més de tres dècades després de la mort del dictador no sembla conduir a cap lloc concret.

Em va cridar l’atenció l’opinió de Santiago Carrillo fa algunes setmanes quan, en una entrevista, li van demanar la seva opinió sobre la causa de Garzón. “S’equivoca”, va advertir. Això no conduirà enlloc -venia a dir el veterà dirigent de la transició- i els responsables dels crims de la repressió franquista avui ja no hi són. “Queden els seus fills o els seus nets, que no tenen cap culpa del que van fer els seus avantpassats”.

Carrillo pensa -i té raó- que la condemna del franquisme ha de ser política. El Congrés dels Diputats, on resideix la sobirania des de la Constitució que en pocs dies farà els 30 anys, és qui ha de declarar -per llei- que el cop d’estat de 1936 i la rebel·lió militar posterior van ser un acte de sedició, de vulneració de la legalitat democràtica. Ha de ser el Parlament qui digui explícitament que Franco i els seus va ser uns usurpadors del poder.

Avui fa 33 anys que Arias Navarro ploriquejava la mort del dictador. Va morir tenint tot el poder acumulat durant quatre dècades. Tota una vergonya per a Espanya, per a Europa i especialment per als Estats Units que durant anys semblaven força còmodes amb la dictadura franquista. La història pot tenir moltes lectures però el que segur que no té és remei.

És necessària la restitució de la veritat històrica, abans que Esperanza Aguirre aconsegueixi convèncer algú mínimament intel·ligent amb la seva versió esbiaixada . Tal i com han anat les coses en aquesta trentena d’anys, la restitució definitiva, la més contundent condemna de culpabilitat per a Franco i els franquistes, l’ha de fer el Parlament, com diu Carrillo.

0 thoughts on “20-N: Santiago Carrillo té raó

  1. No deixa de ser una molt lamentable que els criminals franquistes i tots els que se n’han beneficiat, especialment la familia Franco segueixin impunes i amb tots els béns que van obtenir de forma il·legal.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.