Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Sí a les Tres Xemeneies

Aquesta setmana els ciutadans de Sant Adrià de Besòs voten sobre el futur de les tres xemeneies de la tèrmica de Fecsa. Fa un parell de dècades, quan això que ara se’n diu skyline de Barcelona no tenia més perfils destacats que la Sagrada Família, la punta de la Catedral, i el monument a Colom i el gratacels de Drassanes, allà estaven elles, traient fum i, de pas, recordant-nos quin era l’ús que la Barcelona industrial del segle XX havia decidit donar a la seva façana marítima: el de traster o el quarto dels mals endreços.

Els que vam viure la infantesa i primera joventut al Barcelonès Nord ens vam acostumar a trobar-nos amb les tres imponents presències cada cop que ens acostàvem a la línia visual d’alguns carrers de la frontera entre Santa Coloma i Badalona que anaven a desembocar al mar. Ara les xemeneies ja no treuen fum i Fecsa no les vol per a res. L’elèctrica està disposada a enderrocar-les desatenent el seu valor.

Les nostres torres bessones -en aquest cas tres- són tot un símbol del que va ser i ja no és. M’atreviria a dir que ara, en plena, crisi, el seu valor simbòlic es reforça encara més. Si abans regnaven en solitari al delta del Besòs, ara contrasten amb els moderns i brillants gratacels aixecats a la zona del Fòrum. Volem una prova més de la transformació de la zona que aquest contrast?

Si pogués votar a la consulta popular que ha convocat l’Ajuntament de Sant Adrià ho faria i, sens dubtar-ho, apostaria perquè les torres segueixin dempeus i perquè siguin reutilitzades com a equipament local. A diferència d’altra mena de símbols, com el jou i les fletxes que encara embruten moltes  façanes a ciutats i pobles de Catalunya i de tot Espanya, les Tres Xemeneies sí que han format i formen part del paisatge vital de molta gent.

4 thoughts on “Sí a les Tres Xemeneies

  1. Nois, una mostra més d’on hem arribat. Enacra més lluny que amb el pantanal de badalona. És un equipament lleig, antiestètic, industrial dur que per molt que l’haguem vist tota la vida no deixa de ser-ho.

  2. Donades les dimensions de les xemeneies, amb el lleig que fan no només a St Adrià sino també a altres municipis colindants , s’haurien d’enderrocar., ara bé, a Endesa deuen creuar els dits per tal de que no es faci, així s’estalviaràn l’enderroc, la recollida de runes, l’anivellament del terreny, la llicència d’enderroc, etc…

  3. El domingo le pregunte a mi madre que tiene 86 años ,que opinaba de la tres chimeneas y me dejo sorprendido,dijo, dejarlas ahora ya no pueden hacer mal a nadie , la ciudad y el mundo la recordara como las construcciones que no se deben realizar y menos en ciudades tan pequeñas como la nuestra (savia respuesta).Al igual que nos equivocamos hace 30 años también nos podemos equivocar ahora .Nuestra ciudad es muy pequeña ,solo disponemos de 4 kilómetros cuadrados aproximadamente y debemos controlar los pocos espacios que nos quedan .Creo que el espacio donde están ubicadas las tres chimeneas debería emplearse para realizar servicios para los ciudadanos, como hospitales, residencias de ancianos, zonas de ocio y otras que seguramente nos hacen falta y que podriamos añadir.Si se conservan siempre estaremos a tiempo de derribarlas, aunque despues nos costara mas caro, parece ser que esto ,ahora no tiene ninguna importancia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.