Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Sortint del jardí de la Reina

“El tema no dóna més de si”. El president del Govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, ha volgut ajudar amb aquesta frase a fer que totes les aigües tornin al seu cabdal, després de l’enrenou aixecat pels comentaris publicats de la Reina Sofia. Compleix amb el seu paper i amb la seva responsabilitat i fa bé.

Pel Govern no haurà quedat, ni pel partit que el sustenta principalment, el PSOE. S’han esforçat en apagar un incendi que han provocat la imprudència institucional i la turpitud política comeses per una o per un conjunt de persones del palau de la Sarsuela. Les úniques veus autoritzades a parlar han estat les del propi Zapatero i la vicepresidenta De la Vega per destacar la forma “exemplar” i “impecable” amb la qual el Rei i la Reina han desenvolupat el seu paper constitucional durant tots aquests anys.

Des del minut 1 de la polèmica -quan dijous al matí apareixen reproduïdes a la premsa algunes de les cites reials- el PSOE va fer arribar a tots els seus la consigna de silenci. “El PSOE no farà cap valoració sobre aquest llibre” deia el cap de files parlamentari José Antonio Alonso públicament per deixar més clar el gest.

Per contribuir a l’extinció de l’incendi el PSOE ha amagat la seva pròpia incomoditat o irritació (això deu anar segons els casos) per llegir en boca de l’esposa del cap d’Estat afirmacions contra lleis aprovades sobiranament pel Congrés dels Diputats i abanderades pels socialistes.

Associacions de gais i lesbianes han acceptat (més o menys) els arguments de disculpa de la Casa Reial i és evident l’ascendència que el PSOE té sobre bona part d’aquests col·lectius tenint en compte que qui fins fa pocs anys era el seu líder més destacat, Pedro González Zerolo, ocupa avui un lloc a l’Executiva Federal socialista.

L’esforç de contenció per part de l’esquerra majoritària resulta encara més evident en veure que el PP -ideològicament coincident amb algunes de les afirmacions recollides en el llibre sobre la Reina- no ha aconseguit la mateixa disciplina de silenci. A les files populars la cosa s’ha dividit entre algú que ha criticat l’actuació de la Reina i d’altres que aplaudeixen l’esposa del Rei i arremeten contra el company que s’atreveix a censurar-la.

Apagat l’incendi i calmades les aigües, una altra cosa pot ser el que passi a partir d’ara. Com viuran el seu debat sentimental de fons aquells que tenen el cap en el marc institucional actual i el cor en la idea de la república? Des de la sana distància que permet la mirada de determinades qüestions aquí a Catalunya, el diputat del PSC Joan Ferran en fa una reflexió serena en el seu bloc: “Hi ha moments puntuals -aparentment intranscendents- en la política que fan accelerar les reflexions mentals de la gent. Vaja, que desperten allò que hom pensa que és just però, que hem deixat reposar a l’espera de temps millors”.

0 thoughts on “Sortint del jardí de la Reina

  1. Poster hauriem de treure el somni del calaix i demanar la República ja. No cal fer-ho amb escarafalls ni amb cridòries. Serenament i tranquil·la, però REPÚBLICA !!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.