Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Washington, Zapatero i Aznar

La pugna de José Luis Rodríguez Zapatero i del seu govern per aconseguir un lloc a la Conferència mundial que es farà a Washington el 15 de novembre, se suposa que per decidir canvis en el sistema financer internacional, porta dies essent tema de sobretaula a tertúlies ràdiotelevisades o no. Intentarem de posar una mica en ordre les idees.[/p][p]Primera qüestió: Ha der ser Espanya a una reunió com aquesta? Rotundament sí.

Segona qüestió: Són encertats els gestos i l’estratègia de Zapatero i de la Moncloa per pressionar en favor de la participació espanyola en aquesta reunió. La resposta en aquest cas és més oberta. De fet, a la vista de molts ulls, la manera de conduir aquest tema per part del president del Govern central, seria força discutible. De fet, serveix de munició política al PP que hi veu possibilitats de retreure al líder socialista el seu “aïllament internacional” perquè no és “amic” del president dels EUA, George W. Bush (evidentment no tant “amic” com ho era José Maria Aznar, a qui el polític texà deixava parlar amb el seu accent i posar els peus damunt la taula)

Una vegada més Zapatero confia massa en la seva sort i, en aquest cas, en les gestions diplomàtiques d’uns i altres per incorporar Espanya a la convocatòria. La pugna per ser-hi és completament lògica i necessària. Espanya es troba en el grup dels 10 països més rics del món, i és el tercer país del món per les seves inversions a l’estranger, segons dades de 2006. El què no esta tan clar que fos necessari és el risc que Zapatero ha assumit personalment amb el desafiament. En cas de fracassar, la seva figura política i -el més important- la projecció internacional del país podrien quedar tocades.

Això sí, si se’n surt, haurà donat un pas de gegant en el paper mundial d’Espanya i, de passada, s’haurà tret de sobre aquesta mena de càstic infantil contra la rebel·lia que li ha estat aplicant Bush durant els darrers cinc anys.

El que no podem preveure és quina serà la reacció de l’expresident Aznar si Zapatero aconsegueix finalment el seu objectiu i tenir veu i vot a la reunió de Washington. Després de l’última d’Aznar sobre el canvi climàtic (mirant el vídeo de sota no calen més comentaris) em pregunto què serà capaç de dir o fer l’expresident per no perdre lloc titulars?

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/v/P_i06svseEU”]

0 thoughts on “Washington, Zapatero i Aznar

  1. Al final Zaoatero hi serà. El que no sé és si les decisions que tots plegats prenguin allà a Washigton suposaran el canvi radical de rumb que necessita el món (en economia també, i sobretot)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.