Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Pobresa aquí

Quan he inscrit aquest bloc per afegir-lo a la iniciativa Acció Bloc 2008 ja érem prop de 10.000 els blocaires d’arreu del món disposats a aportar algun element de reflexió al voltant de la pobresa. En aquest cas no es tracta de parlar de les estretors financeres -tan d’actualitat aquests dies- o de la reventada bombolla de l’especulació immobiliària. Sens dubte aquests són factors que vindran a agreujar el problema de milions de persones arreu del planeta -cents de milers al nostre país- que viuen per sota o molt per sota del que acostumem a considerar classe mitjana.

Una ràpida radiografia estadística
A tot el món hi ha 834 milions de persones que no tenen garantit el dret a l’alimentació. A Espanya, segons les últimes dades de Càritas, més d’un milió de persones viuen a la pobresa. D’aquestes, hi ha uns quants milers que domen als carrers en situació d’indigència.

A Catalunya està dins la taxa de pobresa el 19% de la població, segons un informe de Caixa Catalunya. L’informe diu que Espanya presenta les taxes més altes de pobresa moderada i alta a Europa. Segons l’estudi “les persones estrangeres no europees que viuen a Espanya són més pobres que les espanyoles, i els seus fills estan més exposats a condicions de pobresa que poden afectar negativament ñes seves oportunitats vitals”. Població especialment sensible són les persones més grans de 65 anys, especialment les dones que viuen soles, amb menys de 6.860 euros a l’any (pobresa moderada), menys de 4.573 euros (pobresa alta) o per sota dels 3.219 (pobresa severa)

Tot això vol dir que una part molt important de la nostra societat viu en crisi permanent. A totes aquestes persones la tempesta financera les agafa de molt lluny però els efectes socials del temporal econòmic d’aquests moments per ells és com ploure sobre mullat.

Polítiques antipobresa aquí
Vist el que hi ha i el que hi haurà, no és cap bona noticia saber que el pressupost del 2009 del Departament d’Acció Social queda gairebé congelat. Les entitats que presten serveis socials no podran rebre més ajuda de la Generalitat però en canvi és segur que tindran més demanda. Cert és que el Govern català ja està tenint dificultats per aplicar la llei de la Dependència, perquè és la Generalitat qui paga més de dues terceres parts del seu cost i la resta va a càrrec del Govern central.

A l’Ajuntament de Barcelona, les coses pinten una mica més bé. Segons xifres municipals, enguany s’haurà invertit 112 milions d’euros en la lluita contra la pobresa i l’exclusió social. El pressupost de 2009 encara no està tancat però el tinent d’alcalde d’Acció Social, Ricard Gomà, preveu un increment del 15%. A Barcelona ciutat, segons l’Ajuntament reben atenció unes 110.000 persones (aproximadament el 9% de la població). També s’espera que la demanda creixi, potser no en nombre de persones però sí en necessitats d’atenció i ajut.

En temps de crisi, les incerteses o les restriccions són per al ric o el de classe mitjana més o menys acomodada. Però el pobre és qui té tots els números per a baixar un esglaó més en la seva pobresa.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/v/wwwPTuUtScg”]

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.