Profile Image

Dídac Boza

Periodista

La crisi de l’Estatut i la crisi de tot

L’última setmana ha estat horrible. Als mitjans tots ens hem vist abocats a vomitar un titular rere l’altre sobre la crisi. A moltes empreses -grans o petites, de qualsevol sector- es posaven damunt la taula paraules que causen pànic en aquests moments: ajust, reducció, retall, ERO

En mig d’aquest panorama, a meitat de la setmana, una noticia-alerta apareixia en grans caràcters a la portada de La Vanguardia: “El Constitucional ultima una sentencia que cercena aspectos clave del Estatut”. La informació porta la signatura de Josep Maria Brunet que és, sens dubte, el periodista espanyol que millor coneix el que passa a dins i el que es cou a aquesta mena d’olla a pressió en la qual s’ha convertit el Tribunal Constitucional. Diuen que el treball sobre els recursos estan ja molt avançats. Afirmen que terme “nació” pot passar el tall, però que al tanto amb el finançament i la llengua.

La informació de La Vanguardia provoca l’efecte que es podia esperar. Des d’alguns sectors polítics -bàsicament CiU i ERC– s’activen totes les alarmes. “Govern d’unitat”, diuen uns, “això no ho podriem acatar (i es trencaria tot)” adverteixen els altres. Polítics, periodistes i també juristes busquen segones lectures i interpretacions. Alguns dels destacats de la informació del diari sembla donar-nos alguna clau “El Gobierno duda entre dejar que el actual TC resuelva el Estatut o renovarlo / Los candidatos propuestos por el PP dificultan los cambios”.

En aquests dies he escoltat algú que sap molt bé el que diu quan parla de justícia: “És un avís a Zapatero i a Montilla“. Sembla que algú estigui alertant des de dins, des de la part més proEstatut del TC (en aquests moments minoritària), sobre el risc de retallada substancial que suposaria una sentència elaborada per l’actual equip de l’Alt Tribunal. Lògicament el PP ho deu saber, com sap o es pot imaginar els problemes polítics que patirien el president de la Generalitat i el president del Govern central si hi hagués una retallada seriosa de l’Estatut.

L’enrenou, certament, seria de l’alçada de diversos campanars. Això sí, al carrer, a les cases, a les empreses, als bars i als cafès de Catalunya no sembla que la sort de l’Estatut i les cabòries del TC estiguin ara mateix en la primera línia de la preocupació ciutadana. Vaja! …diria jo. Però també em puc equivocar, es clar.

0 thoughts on “La crisi de l’Estatut i la crisi de tot

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.