Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Ibarretxe o passar pàgina?

En què quedarà finalment el projecte del lehendakari Juan José Ibarretxe? No em refereixo només a la frustrada consulta sinó a tot el seu projecte polític des que va arribar a la presidència l’any 1999. El PNB i els seus socis al Govern basc estan ara recollint signatures de suport a un manifest de defensa de la llei de consultes impulsada pel lehendakari i que ha estat anul·lada pel Tribunal Constitucional. Aquest, del manifest, sembla més una operació per salvar els mobles del capital polític del president basc que una iniciativa amb finalitats polítiques o jurídiques concretes.

Aquest diumenge, Ibarretxe surt de la festa anual del partit confirmat com a candidat, una vegada més, a les eleccions basques. Però no és gens d’extranyar que fins a l’últim moment n’hi hagi hagut dubtes a dins del PNB.[/p][p]La figura política d’Ibarretxe està massa lligada a projectes frustrats. Primer va ser el seu pla sobiranista (massa pretenciós per haver tingut només la meitat més un dels vots del Parlament basc). Ara lluita perquè no quedi enterrada sota la frustració la proposa d’una consulta que no es farà.

La direcció del Partit Nacionalista Basc està dividida entre aquells que aplaudeixen Ibarretxe i aquells que hi veuen una fàbrica de maldecaps. A jutjar per les declaracions, el PNB ja no contempla seriosament la via del recurs als tribunals internacionals per reclamar el dret a la consulta. Descarten, pel que sembla, trucar a la porta de la Cort Europea de Drets Humans. Exposar-se a que aquesta porta es tanqués sorollosament és un risc massa elevat per a un partit que s’enfronta a unes properes i difícils eleccions a Euskadi.

Amb Ibarretxe el PNB va guanyar, l’any 1999, unes eleccions un tant dramàtiques, perquè aquells comicis es van plantejar a “caixa o faixa”. Eren els temps, sortosament superats, en què Nicolás Redondo Terreros, com a líder dels socialistes bascos, es va entregar totalment a l’estratègia “frontista” de Jaime Mayor Oreja com a candidat a lehendakari del PP.

Ara són molts -nacionalistes i no nacionalistes- els qui pensen que el proper govern d’Euskadi podria tornar a integrar socialistes bascos i dirigents del PNB. Va passar amb el lehendakari José Antonio Ardanza entre 1986 i 1998 i no va anar pas tant malament. Per aquells que creuen i defensen que es podria recuperar aquella fórmula, Ibarretxe no seria, evidentment, la millor aportació.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.