Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Per què callen ara els ultres del liberalisme?

On són ara les veus neoliberals que acostumen a escandalitzar-se pel que consideren “excessiu intervencionisme dels governs en l’economia”? Què se n’ha fet de la clàssica consigna “l’estat, que no molesti i que deixi fer al mercat”? Ara, no. Ara no convé el discurs radical antiintervencionista. Ara sembla que tothom està d’acord en que una administració tant poc donada a l’intervenir en l’economia com ho és la dels Estats Units injecti cents de milions de dòlars de diner públic per salvar de la fallida entitats financeres cabdals per l’estabilitat del mercat global.

Als ciutadans que no som experts en economia ens desborda l’allau de xifres i de grans operacions financeres d’aquests dies. Òbviament queden molt lluny dels nostres comptes quotidians: l’hipoteca, el lloguer, la cistella de la compra, el gasoil del cotxe… Però sí que tenim capacitat i prou informació com per a fer una deducció. Alguna de molt grossa deu estar passant si els més entusiastes del “deixem-ho tot en mans del mercat, de les empreses i dels bancs”, callen, atorguen i fins i tot aplaudeixen que sigui el diner públic qui salvi la situació, precisament aquells diners que surten dels impostos tant rebutjats per la cultura neoliberal.

Un altíssim directiu d’una de les primeres entitats financeres de Catalunya i d’Espanya ha confessat privadament aquests dies que en trenta anys dins del món financer no havia vist mai una situació de crisi com l’actual. Algunes de les moltes anàlisis d’experts que podem llegir aquests dies ens porten a un terreny que podríem dir-ne de “paraules majors”.

En una entrevista recent publicada pel diari El País, el premi Nobel d’Economia, Joseph Stiglitz diu que aquesta crisi “posa de manifest que el model de fonamentalisme de mercat no funciona”. Creu fins i tot que el que està passant amb aquest model de capitalisme sense control “és equivalent al que va ser la caiguda del mur de Berlín per al comunisme”. Serà per això, que els fins ara entusiastes del mercat lliure sense més, callen discretament i procuren no fer-se notar gaire?

0 thoughts on “Per què callen ara els ultres del liberalisme?

  1. Tampoc no cal que esperem miracles. L’especulació és consubstancial al capitalisme. Ara bé, una mica més de control dels poders públics sobre el mercat si que convé. Això ja està inventat. Ho van fer els nòrdics en la segona meitat del segle XX i se’n diu socialdemocràcia. Europa hi ha de fer un nou gir. Pel que fa als EUA, el que cal és que les eleccions de novembre les guanyi Obama.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.