Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Any 2033, TV3: celebració laica o missa?

La portaveu d’ICV-EUiA al Parlament, Dolors Camats (bloc) es pregunta per què es va celebrar una missa com a acte commemoratiu dels 25 anys de TV3. Jo també m’ho pregunto i entenc que la diputada en demani explicacions aquest divendres a la comissió parlamentària de control de la CCMA.[/p][p]Ningú no qüestiona que la religió catòlica és majoritària a Catalunya (sobretot, sumats aquells ciutadans que en consciència la practiquen i aquells altres que simplement figurem a la llista de batejats) No està en dubte el pes indiscutible del cristianisme en la tradició cultural del país. Són fets tant obvis que no caldria ni recordar-los.

Una altra cosa és entendre com a la Catalunya d’avui, amb l’Estatut de 2006 i la Constitució de 1978 com a marcs de convivència, una empresa de comunicació de titularitat pública que està al servei de tots els catalans (i això inclou catòlics, evangèlics, agnòstics, budistes, ateus, jueus o musulmans) ha de celebrar el seu primer quart de segle amb una la litúrgia d’una determinada opció confessional.

No recordo que l’any 1983 TV3 fos inaugurada amb una missa (si va ser així, que em perdonin però tampoc no calia). En canvi, sí que hi hagué cerimònia religiosa en l’estrena de Televisió Espanyola, l’any 1956. Oi que no cal fer comparacions entre un i altre episodi, entre una situació política i l’altra?

La Lliga per la Laïcitat ha demanat a Televisió de Catalunya (TVC) que es disculpi per la missa organitzada a Montserrat, el 7 de setembre passat, dins dels actes de celebració dels 15 anys de la cadena pública catalana. Jo no demano tant. Em conformo que l’any 2033, quan TV3 compleixi el mig segle, les creences absolutament respectables de cadascú es quedin a dins de cada casa.

0 thoughts on “Any 2033, TV3: celebració laica o missa?

  1. Tens raó. Se suposa que vint-i-cinc anys hauran servit per alguna cosa, ni que sigui per treure’ns una mica de carrincloneria i nazional-catolicisme. O és que ara hi volem tornar a la catalana? Jo també em vaig indignar en veure això de la missa !

  2. Doncs com que cadascú pot dir la seva, m’agradaría que d’aqui 25 anys es copies la celebració d’aquest any. Missa i a Montserrat. I com a mínim, i a la santa muntanya, una celebració ecumènica. Em temo que si es fa cas als polítics de moda i als seus acòlits, tan exquisidament correctes, acabarem incluint-ho en el Ramadan

  3. I si et diguéssin que la moreneta és una representació de la Mare Terra, aleshores què pensaries? Amb aquestes propostes tant pseudoprogres primer evidencieu que no enteneu la vida i la història com una energia en evolució i en segon lloc se us veu el llautó anticatalà. Amb aquest autoodi no aniràs enlloc. Company has de sortir més i veure món. Per mi també. Missa i a Montserrat!

  4. La Terribas molta modernor, molt de progressisme… i va a fer el paperina a Montserrat amb la tele que hauria de ser de tots. Postser si que és veritat allò de “la nostra” (la d’ells, deuen voler dir)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.