Profile Image

Dídac Boza

Periodista

El finançament i el temps

[pureHTML] [p]

El vicepresident econòmic Pedro Solbes ha volgut donar-li la volta a allò de que “dos no es barallen si un no vol”. La culpa, la responsabilitat -diu Solbes- de què s’hagi incomplert el termini marcat per l’Estatut per a un acord sobre el finançament no és d’un, sinó de tots dos. Més aviat, el que diu Solbes és que la culpa de l’incompliment és de la part catalana i del seu NO rotund a les bases exposades pel ministre el mes de juliol. Estava clar que en aquests moments, la compareixença de Solbes serviria per a poca cosa més que per mostrar ben definides les diferents posicions però que no ajudaria gens a sortir de l’atzucac. Hauria servit per alguna cosa més la compareixença de Zapatero que tanta polseguera ha aixecat en els darrers dies?

Sincerament, penso que no. Ni Solbes ni Zapatero estan en condicions encara d’aportar-hi novetats. Potser sí que aquesta negociació sobre el finançament autonòmic s’ha obert de forma més transparent que altres del passat, però a hores d’ara el ball no ha ni començat i l’únic que sabem és que els participants volen repertoris musicals ben diferents. (Déu n’hi do, el joc que dona la ditxosa metàfora de la música). Més enllà dels ‘actes transparents’, la qüestió requereix moltes hores de converses, de negociació de números i de percentatges i amb tota probabilitat el nou curs polític serà intens en sessions de treball, reunions i trucades. Costaria de creure que part de tota aquesta feina callada no hagi començat ja, fins i tot mentre es produeix el xoc de posicions en públic.

De tot aquest ‘ball a porta tancada’ no en sabrem res o molt poca cosa fins que un dia algú digui públicament que hi ha ‘fumata blanca’ sobre el finançament o per contra que s’ha fracassat en l’intent. Això últim -per moltes amenaces o advertències tàctiques que faci Solbes- sembla altament improbable si molts -especialment el PSOE i el PSC– volen evitar entrar en el camí d’un cert suïcidi polític.

Zapatero ha dit fa pocs dies que resoldre el model de finançament autonòmic “portarà temps”. El nou sistema de finançament hauria d’entrar en vigor el mes de gener. El rellotge ha començat a córrer.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.