Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Felip Puig i la ‘destrossa’

Els debats sobre la llengua els carrega els diable. Quan més que debat el que hi sorgeixen són qüestions del pell, es produeixen episodis desagradables com el que es va viure ahir al Parlament de Catalunya, a partir d’uns comentaris inicials per part del secretari general adjunt de Convergència Democràtica i portaveu parlamentari de CiU, Felip Puig.

No és la primera vegada que unes paraules del diputat Puig fan d’espurna incendiària en això que alguns anomenen “oasi català”, expressió que resulta ser tant tòpica com poc ajustada a la realitat. I no és la primera vegada que l’espurna té a veure amb l’origen territorial del president de Catalunya. L’estiu passat, durant una reunió a la Diputació Permanet, Puig es va referir reiteradament a que el president feia vacances “en el pueblo”. Ara, Puig ha volgut deixar ben clar que no li agrada la qualitat del català que parla el president de la Generalitat, José Montilla, arribat a Catalunya en edat adolescent i considera que “el destrossa”.

Tampoc no és la primera al·lusió crítica que algú fa -o se li escapa- sobre l’orígen del president català. Fa un parell de mesos, l’esposa de l’expresident Jordi Pujol, també va comunicar lliurament i pública allò que no li agrada. Li “molesta molt” -va dir en declaracions a una revista- que el president sigui ara “un andalús que té el nom en castellà” i també va retreure a Montilla el seu català.

Cada partit polític ha de conèixer el seu propi perfil i la psicologia dels seus dirigents, militants i, a ser possible, dels seus votants. Convergència Democràtica sabrà si aquests comentaris són només qüestions de pell de les persones que els fan o són una altra cosa.

En tot cas, alerta. Alerta amb les qüestions de pell en aspectes que poden tocar directament la sensibilitat personal de mitja Catalunya. Si es trenca el principi bàsic de “Catalunya un sol poble” assumit feliçment per la societat catalana des dels temps de la lluita per la llibertat democràtica, llavors la “destrossa” -per utilitzar l’expressió del diputat Puig- serà molt més important i greu que les faltes lingüístiques que pugui cometre el president Montilla o de ciutadà (català de ple dret, per cert) com ell.

0 thoughts on “Felip Puig i la ‘destrossa’

  1. Ja està bé d’aquest rotllo entre “bons catalans i mals catalans”. O entre els catalans de “pedigrí” i aquells que suposadament no ho són. Catalunya no necessita exclusions, necessita inclusions. I si els fa ràbia que un català nascut a Andalusia sigui president de la Generalitat, que s’hi posin fulles.

  2. ui, si! estem alerta… és una amenaça? sota el vostre discurs s’amaga un espanyolisme colonitzador… estigueu alerta.

  3. Llegeixo que l’Oriol Pujol ha demanat disculpes per l’escena de tensió de l’altre dia al Parlament. És significatiu i molt revelador. S’adonen del gravíssim error que cometen atacant el president Montilla pel seu orígen. Catalunya és mestissa i plural i els agradi o no ho han d’entendre. En cas contrari no poden aspirar a tenir mai la majoria suficient per governar-la. En tot cas, millor que la cosa es calmi. La convivència és un tema massa seriós i delicat com per deixar-la en mas dels “Puigs” de torn.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.