Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Congrés de CDC: prova superada!

Prova superada! És una expressió que podrien subscriure una immensa majoria de militants de Convergència Democràtica de Catalunya. Per cenyir-nos a les dades objectives del seu congrés celebrat aquest cap de setmana, el 98,3 per cent dels convergents valoren com a “prova superada”, aquests darrers quatre anys difícils -els més difícils, segons ha reconegut el propi Artur Mas– viscuts pel partit que va fundar Jordi Pujol. No és fàcil resistir el fred de l’oposició. Sobrertot, després d’haver governat ininterrompudament durant 23 anys. CDC ha aguantat sòlidament, mostrant un bon estat de salut, la gèlida situació de perdre el govern de la Generalitat.

És perfectament lògic i normal que en aquest congrés no hagi hagut sorpreses, ni ensurts, ni crits ni tan sols crítiques. A CDC, a CiU, l’objectiu ara és sortir del desert de l’oposició i convé que la caravana es mantingui junta i ben coordinada. Si s’ha d’accentuar el perfil sobiranista, s’accentua… Si s’ha d’integrar a la direcció algú que defensa posicions diferents, se l’integra. Les contradiccions queden aparcades o directament s’obvien. El cas és no perdre ni un gram d’energia en disputes que no farien sinó destorbar de cara l’objectiu principal. Artur Mas ho sap perfectament i prova d’això és el seu anunci, també lògic, que la pròxima cita electoral serà la seva última oportunitat.

Això sí, en política els discusos públics ja se sap que són un territori abonat per alguns excessos. La “urgència nacional” dibuixada per Artur Mas en la cloenda del congrés cal situar-la en aquest context. Troba el lector una majoritària sensació d’urgència nacional als carrers de Catalunya?

Exageracions a banda, el cert és que el nostre sistema democràtic -que és i serà sempre imperfecte- té ja un cert grau de maduresa. Els dos grans partits de Catalunya CDC, i PSC saben el pa que s’hi dona a l’oposició, el fred que hi fa i han après que la primera recepta -encara que no la única- és la unitat interna. La capacitat de sumar començant pels de dins.

Per als socialistes catalans van començar a millorar a les coses quan es van posar seriosament a “casar” les diferents cultures del partit i posar-les totes al servei de l’objectiu de governar Catalunya. Aquella feina de cohesió interna la va gestar amb èxit Narcís Serra durant els anys que va ser primer secretari del PSC. Convergència no havia passat el tràngol fins ara. I ho està fent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.