Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Crisi econòmica: canvi de plans

L’escenari ha canviat. Forçosament la política s’haurà d’ocupar ara del que més preocupa ara mateix la ciutadania. Quan l’economia puja al primer pla, els polítics han de posar-se les piles. Els del govern i els de l’oposició. Ja està passant. Al govern li toca buscar solucions, donar la cara. A l’oposició li escau plantejar alternatives, presentar propostes que vagin més enllà dels crits o el soroll. [p]La crisi econòmica trastoca l’agenda política a tothom:[/p]

  • A Zapatero, perquè l’obliga a buscar la difícil fórmula de lluitar contra la crisi sense tirar enrere una política d’avenços socials.
  • A Rajoy, perquè -un cop que ha aconseguit treure’s de sobre l’aznarisme- la situació actual representa per ell primera oportunitat (potser l’única) de fer oposició sense haver de tirar dels vells fantasmes (ETA, “España se rompe”, etc.)
  • A CiU, perquè amb aquest panorama, la federació nacionalista haurà de mullar-se donant suport al Govern Zapatero o no en la gestió de la crisi. En el cas que el PP confirmi el seu gir al centre i que la cojuntura econòmica pugui posar en dificultats el govern del PSOE, CiU recupera el seu vell paper de núvia desitjada per uns i altres.
  • Al Govern Montilla, per les conseqüències sobre la política catalana que es puguin derivar del paràgraf anterior.

Amb un panorama on la taxa d’atur que preveu el propi ministre de Treball és de propr de l’11 per cent per a l’any vinent, passen inevitablement a un segon terme els plans Ibarretxe, les polèmiques lingüístiques o les hipotètiques consultes sobiranistes d’aquí a 2014. I no cal anar tant lluny en el temps, tot fa indicar, fins i tot que fins i tot la pressió ambiental sobre el Tribunal Constitucional i l’Estatut, baixarà. En els propers mesos res no serà ni semblarà tant important com l’economia. És l’hora de la Política amb Majúscules.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.