Profile Image

Dídac Boza

Periodista

ERC, la nació, la gestió i el compte enrere

La política té aquestes coses. 7.000 persones (el nombre de militants d’ERC que han votat en les eleccions internes d’aquest dissabte) han pres una decisió que podria haver afectat 7 milions de ciutadans. El sistema d’elecció de líders d’ERC és, sens dubte, un bon exemple de democràcia en la vida interna d’un partit, però, vist des de fora i també des d’una part de dins de la mateixa formació, tenia un risc evident de desestabilització.

Joan Puigcercós, l’home que en més d’una ocasió havia fet de ‘cola d’impacte’ per mantenir enganxat el primer pacte de Govern presidit per Pasqual Maragall, ha guanyat ara el primer repte en aquest difícil procés intern que viu Esquerra Republicana. Tanmateix, no ho ha fet de la forma que ell esperava i que probablement necessitava.

La divisió interna a Esquerra segueix i la línia política que hauran de seguir Puigcercós i Ridao estarà en bona mesura condicionada per la força que mantenen els altres sectors del partit. Més d’una tercera part de la militància ha donat suport a aquells dirigents que defensen obertament un canvi en la política d’aliances. Dirigents que, si han de triar, en la seva llista de prioritats situen primer un programa d’horitzó sobiranista abans que participar en la gestió diària d’un govern d’esquerres.

El Govern d’entesa presidit per José Montilla podrà continuar endavant fins a les properes eleccions autonòmiques, que -en principi- tocaria fer l’any 2010. Però, hores d’ara, sembla altament improbable que després de la pròxima cita electoral catalana, ERC torni a optar per compartir govern amb el Partit dels Socialistes i amb Iniciativa.

El compte enrere potser serà llarg encara però, indubtablement, ja ha començat. Ho saben els principals actors polítics del país de tots els partits inclòs, òbviament, el president Montilla. El gran repte polític del màxim responsable de la Generalitat és el de ser capaç de tirar endavant l’acció política del Govern sense que aquesta es vegi afectada o tapada per un viratge intern d’ERC que, segons Puigcercós i Ridao, serà “tranquil”.

Hi ha molts elements per pensar que la pròxima vegada que als catalans ens toqui triar un Parlament i un Govern ens tornarem a trobar amb el vell dilema entre la gestió i la nació, com el que ara sembla debatre internament ERC. Serà llavors quan s’haurà de valorar què és el s’ha fet i com. I quan veurem què el que més importa a 7 milions de ciutadans, inclosos -naturalment- els 7.000 que van votar dissabte.

0 thoughts on “ERC, la nació, la gestió i el compte enrere

  1. Després de les eleccions de 2010 el PSC s’haurà d’espavilar sol (o amb IC). Si no pot, el president serà Artur Mas.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.