Profile Image

Dídac Boza

Periodista

La sequera no és aigua passada

Aquest dimarts he hagut de fer un viatge ràpid d’anada i tornada Bacelona-Madrid-Barcelona.  La finestra de l’AVE mostrava tot verdor d’una Catalunya humida, regada per les bones pluges del mes de maig.  Ja en plena terra d’Aragó, s’intuïa fins i tot alguna intenció de verd al desert de Los Monegros. La rodalia de Madrid, generalment àrida, lluïa més verd del normal per aquesta època de l’any. En general, un panorama força agradable als ulls, però que -després de tot el que hem escoltat i llegit en els darrers temps- m’ha provocat també alguns pensaments contradictoris.

No deixa de resultar curiós això de passar en poc temps -amb prou feines dos mesos- de la prealerta màxima per sequera a aquesta nova sensació de que tot està resolt per les pluges de les darreres setmanes. En qüestions d’alta sensibilitat política (i l’aigua és matèria d’allò més sensible) tothom tendeix a exagerar, a extremar les posicions.

És evident que les hostilitats polítiques i els enfrontaments entre territoris desfermats fa ben pocs dies no ajudaven gens a resoldre el problema. Però ara, amb l’alleugeriment per tenir els pantans al 50%, correm el risc de frivolitzar sobre el fet que vivim a un país on l’aigua no abunda i sovint escasseja.

Cal esperar que no afluixi la consciència ciutadana que ha fet possible que Catalunya – i especialment l’entorn metropolità de Barcelona- estiguin destacant darrerament per l’estalvi en el consum d’aigua.

Seria desitjable també que el tema de l’aigua deixés d’estar en l’agenda política de la confrontació més immediata. Les últimes pluges han estat pacificadores perquè han desactivat (almenys de moment) el “fantasma’ del transvasament de l’Ebre. De tota manera, encara queden alguns retrucs:

– El conseller Baltasar, molt fustigat per la seva gestió de la crisi, fa “autocrítica” i admet que no ha sabut “comunicar”. El temps dirà fins a quin punt la imatge de l’actual responsable de Medi Ambient del Govern ha quedat tocada per la crisi de l’aigua.

– El PSOE, obsessionat per picar l’ullet a CiU al marge del que més convingui al president Montilla i al PSC, aprofita la ‘pau pluvial’ per donar-li peixet a la vella illusió del Roine. Està per veure que aquestes ‘picades d’ullet’ tinguin algun efecte polític.

Mentrestant, a l’Alt Empordà encara han de seguir les restriccions perquè les coses no han millorat prou a la conca de la Muga.

La sequera no és aigua passada, encara.

0 thoughts on “La sequera no és aigua passada

 1. La frase que diu:

  “…El temps dirà fins a quin punt la imatge de l’actual
  responsable de Medi Ambient del Govern. ”

  No s’enten, hauria de dir quelcom més com “…queda
  afectada.” ¿no creieu?

  Vagi bé…

 2. La veritat, no és gaire entenidora la frase, podrìem concloure dient una cita d’en Sèneca ” Quan no sabem a qui port ens dirigim, tots el vents ens són desfavorables”

 3. en referència a SB
  “ha quedat tocada” “queda afectada” crec que són sinonims, si més no s’entèn.
  en referència a SB i a Werta
  a banda de recordar els termes que s’entenen o no d’una informació estaria bé opinar sobre el tema en qüestió!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.