Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Euskadi: més problemes per a Izquierda Unida

En el darrer mes i mig, d’ençà les eleccions generals, s’ha parlat i escrit força sobre la injustícia del sistema electoral amb una formació com Izquierda Unida, que aconsegueix molts més vots a tot l’Estat del que després representa la seva força parlamentària. És cert. La formació hereva del PCE de Santiago Carrillo, que de forma tant positivament i responsable va contribuir a la recuperació de la democràcia des de 1977, és castigada sistemàticament per un model que fa inservibles els vots obtinguts a bona part de circunscripcions espanyoles, on el PSOE i el PP, majoritaris, acaben quedant-se amb tots els escons.

Però aquesta circumstància, essent greu i injusta, no és l’únic problema que té la formació que actualment té Gaspar Llamazares com a diputat únic al Congrés. Izquierda Unida fa temps que trampeja amb un vent que, arreu d’Europa, bufa contra dels partits de tradició comunista, tot i l’aposta indiscutiblement democràtica que van fer -cas del PCE, del PSUC i de l’antic PCI entre d’altres- per l’eurocomunisme a finals del segle XX. Val a dir que, a Catalunya, Iniciativa-Verds -que també té motius per queixar-se de les injustícies del sistema electoral- ha consolidat molt millor la seva aposta per l’eco-socialisme, que els seus companys de viatge de la resta d’Espanya.

A Izquierda Unida, les dinàmiques internes i les males aritmètiques electorals no han ajudat gaire -per dir-ho suaument- a superar una certa tradició caïnita que ve des dels temps ja molt llunyans de la sortida de Santiago Carrillo. Ara tampoc no serà de gran ajuda per a Gaspar Llamazares, la posició de la versió basca d’IU, Ezquerra Batua, que ahir va contribuir a fer fracassar la moció del PNB i dels socialistes bascos contra l’alcaldessa i els regidors d’ANB a l’Ajuntament de Mondragón. Un regidor coaligat amb EB va votar en contra de la moció i els altres dos edils de la formació es van abstenir, quan es tractava de recuperar la dignitat democràtica d’un ajuntament on la seva alcaldessa (ANB) va mantenir un silenci vergonyant i repugnant davant l’assassinat d’un veí.

L’episodi basc pot empitjorar encara més la feble posició d’Izquierda Unida, tant pel que fa al seu ambient intern com a la seva valoració general per part de la ciutadania. Atents a les properes setmanes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.