Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Dia de Vins i de Roses sota el Sol de Pedralbes

En recepcions com la de la Diada de Sant Jordi a un li ve al cap aquella vella idea aplicada a aquesta mena de convencions socials i polítiques: “Hi ha el tot Catalunya”. Certament hi havia molta gent i, naturalment, tota la classe política (excepció destacada l’ex president Pujol) i molts representants d’això que se’n diria “les forces vives” de la societat catalana (excepció notable, també, el president del FC Barcelona, Joan Laporta). El “tot Catalunya” podria resultar discutible i per això deixarem estar el concepte. Ens quedarem en els temes que van animar les múltiples converses sota un Sol de Justícia als jardins de Pedralbes. Sort, per cert, de l’amnistia que proporcionaven els para-sols i els arbres.

No tant el nom de la persona, però sí el càrrec de delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, va ser l’estrella de ‘petit comitè’ entre polítics i periodistes. El nom de la persona -per qui no el sàpiga- és Lluís Salvadó. Pertany a ERC i, essent el representant del Govern de Catalunya a aquell territori, va mostrar la seva “incomoditat” amb la prolongació del minitransvassament de l’Ebre decidida pel “seu” Govern. Salvadó i altres responsables d’ERC a l’administració catalana d’aquelles terres van amagar amb dimitir la setmana passada. Ahir, el president José Montilla va dir que “els càrrecs no són obligatoris”, deixant clar que el delegat del govern ha d’assumir allò que el govern faci o bé ha de marxar.

El cas del delegat del Govern a l’Ebre i la posició d’ERC en la crisi de l’aigua eren indubtablement el primer tema de la recepció. Joan Puicercós es va esforçar en defensar la presència dels dirigents republicans, el 18 de maig, en la manifestació prevista contra la canonada que portarà aigua a Barcelona. No cal dir que, en altres grupets de conversa, amb protagonistes polítics d’altres formacions, la cosa es veia de manera molt diferent. El nou ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, va ser especialment crític amb la doble actitud d’ERC. Artur Mas animava directament els republicans a sortir d’aquest Govern -se suposa que per acabar entrant en un altre- però el Govern es va fer una unitària foto de família davant les escales del Palau de Pedralbes.

Per animar els canapès, les copes de cava, els vins, i els refrescos, no va faltar un altre tema: l’embús polític que pateixen la ràdio i la televisió públiques de la Generalitat. Ara resulta que si no es desbloqueja la designació d’un director general (que ja no correspon al Govern sinó al Consell de la CMMA votat per àmplia majoria al Parlament) “s’hauran de fer canvis a la llei”, segons avisa el conseller Tresserres. Les expressions col·loquials poden ser molt socorregudes en aquests casos, i al final resultarà que per desgovernamentalitzar la tele pública s’haurà fet “un pa com unes osties”.

La veritat que aquesta recepció de Sant Jordi va ser rica en temes de conversa i en protagonistes. L’ex ministre i ex alcalde Joan Clos va lluïr molt somrient les incògnites sobre el seu proper destí polític. A l’ombra d’un arbre, algú altre -que no era de l’oposició- ja s’atrevia a fer números electorals per les eleccions autonòmiques de l’any 2010. I més o menys li sortien els comptes.

0 thoughts on “Dia de Vins i de Roses sota el Sol de Pedralbes

  1. Aquests d’Esquerra no aconseguiran mai aparèixer com un partit seriós de govern si segueixen volent estar “en misa y repicando”. Ja s’ho trobaran.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.