Profile Image

Dídac Boza

Periodista

Senyora, sí Senyora !

No sé pas si era d’esperar o no, però la icona del nou govern Zapatero, al menys en aquests primers dies, és -indubtablement- la figura pre-mamà de la nova ministra de Defensa, Carme Chacón. Vist el perfil d’aquells que han aixecat la seva veu per a mostrar descontent, sarcasme o un presumpte sentit de l’humor davant el nomenament d’una dona com a responsable de les Forces Armades, els assessors polítics de Zapatero poden estar més que satisfets.

A qui sembla haver molestat més la designació de Chacón? A aquells que mantenen posicions de la dreta més extrema, tot i que no han estat els únics, com també veurem una mica més endavant.

Com si fossin braus en estampida, han sortit de la caverna algunes veus previsibles com la del locutor de la COPE, Federico Jiménez Losantos. Aquí ha valgut tot, des de l’embaràs de la protagonista a la seva poca “marcialitat” per donar ordres a la tropa i, naturalment, l’adscripció catalana de la ministra. Més o menys els mateixos ‘arguments’ utilitzats per l’Associació de Militars Espanyols (AME) que aplega sobretot membres retirats de l’exèrcit. L’AME, en un discurs obertament ultra, ha arribat a considerar una “provocació” a l’Exèrcit haver posat a una dona, i a més a més del PSC, a dirigir la Defensa d’Espanya.

No deixa de ser curiós que alguns dels més obsessionats per una visió única, unitària i rància    d’Espanya es molestin tant per veure una catalana en segons quins àmbits de responsabilitat. Paradoxalment és el mateix que irrita alguns de l’altre extrem, aquells que també fan un dogma d’una determinada visió tancada de Catalunya.  Perquè tampoc no han faltat les veus aquí d’aquells sectors que consideren “traició” que un català s’impliqui en el funcionament de l’Exèrcit.

Vés per on, descontentant un i altre extrem, el paper de Carme Chacón, al capdavant del ministeri de Defensa, adquireix encara més simbolisme. Si hi ha una qüestió que requereix un discurs central, amb el màxim de consens possible, i deixant a fora tota mena de fonamentalismes aquesta és la seguretat, la defensa i el paper que ha de jugar l’Exèrcit en un estat modern i democràtic.

Carme Chacón va estar, efectivament, molt poc marcial en les seves paraules de presa de possessió. En el seu discurs no van aparèixer ni els vell tòpic del servei a la Pàtria ni el de la masculinitat militar. Perfecte !

0 thoughts on “Senyora, sí Senyora !

  1. encara hi ha molta caspa a treure de l’exèrcit. Penso que s’han de dedicar a missions de pau i operacions humanitàries i treure’s de sobre tant de rotllo patriotero.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.